Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati 4


Biasanya, Cik Lisa suka bekerja kat open space sebab lagi rasa berfikiran terbuka dan tak stuck in between cofined walls. Kalau duduk terperuk dalam bilik, kita akan rasa tak seronok. Apatah lagi kalau kita kena buat kerja yang perlukan kita untuk fikir dan dapatkan idea idea syiok untuk menulis? Pfftt… makin sempit lah rasa duduk sempit sempit dalam bilik tu kan? Nasib baikkk Cik Lisa ada Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni. The best everrrr, I tell you!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Kek yang superyums pun banyak kat sini taww!

 

 

Sebab sometimes bila kita menulis kat open space instead of in between confined walls… lagi banyak idea yang mencurah curah kan sebenarnya? Alah… the new term they referred it as Digital Nomad. Nak tahu lebih lanjut, boleh baca entri Cik Lisa bertajuk Digital Nomad – Lifestyle Masa Kini.

 

 

 

KEDAI KOPI FEVERET DI TAMAN MELAWATI – APA NAMA KEDAI TU?

 

Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni nama dia Espresso Lab.

 

Kalau nak tahu, Taman Melawati ni adalah sangat special di hati Cik Lisa sebenarnya. Ini adalah taman permainan Cik Lisa sejak dari kecik dulu sebab Cik Lisa dan famili menetap di sini since Cik Lisa kanak kanak lagi. Dari umur 5-6 tahun kot. So, basically Cik Lisa membesar di sini almost 20 tahun sebelum kami pindah ke tempat lain taww! Sebab tu lah Cik Lisa suka sangat Taman Melawati, kira banyak sungguh childhood memories kat sini.

 

Lagi best bila tahu ada Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni, lagi lah Cik Lisa rasa makin riang ria gembira nak buat kerja kat sini. Kalau dah bosan dengan Starbucks dan Coffee Bean, boleh lelari anak pi duduk kat meja Espresso Lab ni. Kannn?

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Meleleh tak air liur tengok the yummy food here!

 

The owner of this awesome place is our dear Jit. Rupa rupanya, dia ni kawan atas kawan atas kawan… hmm, senang cerita we are friends jugak sebenarnya. Tak tahu untuk awak yang duduk kat tempat lain memana, tapi usually bebudak Taman Melawati ni… will eventually kenal sesama mereka dan sesama kita sendiri. Adab duduk sekampung lah kot, orang kata? Haha.

 

So, yes. Jit ni is the owner untuk tempat cool dan ohhhhh-sooo-ahhhh-maaaazingggg ni! Cik Lisa memang suka tempat ni.

 

Always dan always. Full stop.

 

 

 

KEDAI KOPI FEVERET DI TAMAN MELAWATI – LOKASI KEDAI NI?

 

Espresso Lab atau Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni duduk betul betul di hati bandar kecil Taman Melawati. Siapa yang dah pernah ke kedai kopi ni, mesti dah tahu betapa private dan tenang setenang air di kuala nya tempat ni. Since Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni adalah unit kedai di belah tepi, makin ohsem lah tempat ni sebab it’s at the end of the corner macam ni.

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Sayang kannn nak minum bila tengok semua cecomels gittew?

 

Sebab kan dah pernah tengok these days… kalau kedai kopi located kat tengah tengah shop lots, homaigodddd! Tak seronoknya sebab rasa macam kedai tu terkepit in between shops kan? Kedai kopi usually is best kalau ada di tepi corner or any kedai belah tepi. Betui dak?

 

Oh wait! Unless macam Starbucks – itu lain lah. Itu letak in the middle of the city dan kedai kecil in between shops pun orang pegi. Memana pun setting dia… orang mesti ada. Tapi, come on lah! Itu dah ada kat donia for like many many years! Itu tak kira. Sebab sekarang Cik Lisa sedang cerita Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati as one of the coffee shops yang ala ala underground dan supercool yang ada kat negara kita.

 

Paham dak? Logik kannn?

 

So, kalau ada terdetik kat hati tu nak buka kedai kopi lepas ni… cari unit kedai belah tepi.

 

Haha.

 

 

 

KEDAI KOPI FEVERET DI TAMAN MELAWATI – APA KELEBIHAN ESSPRESSO LAB NI ACTUALLY?

 

Satu sebab Cik Lisa suka pi Espresso Lab ni (selain daripada it’s conveniently dekat with me, I can have a date with my girls pot pet pot pet session here sekali sekala, the owner is sangat ohsem dan baik including his wife and parents and you feel like satu keluarga sort of thing… ), sebab the environment tu sangat sangat priceless!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Sapa suka ni jugakkk angkat tangan!

 

Cik Lisa tak tahu apa requirement awak bila nak pi kedai kopi, tapi Cik Lisa nak tempat tu syiok untuk duduk santai santai or untuk kita berusaha gigih nak buat kerja tanpa rasa stress beria. And Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni ada tu semua. All my requirements for kedai kopi yang syiok nak lepak ada kat sana!

 

Nak buat awak mudah nak tahu apa yang Cik Lisa suka sangat kat sana, mai Cik Lisa list out the fun yet ahh-maazinggg stuff yang buat Cik Lisa datang lagi dan lagi dan lagi ke Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni:-

 

 

❤️ SELEKSI KOPI PELBAGAI JENIS YANG TO DIE FOR!!!

 

Although ianya cuma kedai kopi di kawasan perumahan semata mata (baca: neighbourhood coffee place), tapi Cik Lisa kagum sungguh dengan coffee selection yang mereka ada. So, ianya bukan bermaksud,

 

“… alahhh, kedai biasa biasa, so kopi pun biasa biasa ajelah. Tak perlu nak beria sebab kita bukan sapa sapa”

 

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Superyumssss!

 

Tapi, ianya OBVIOUSLY menunjukkan yang the owner betul betul amik kira tentang kualiti hidangan kopi mereka regardless besar or kecik pun bisnes mereka. Macam ni lah baru ohsem kan? But then again, mungkin sebab Jit sendiri memang coffee lover juga. That is why dia bebetul pilih yang terbaik untuk ditawarkan kepada semua customer dia!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

 

Selain dari seleksi kopi yang pelbagai jenis to die for, mereka pun ada sediakan makanan yang macam macam. Kalau waktu pagi… ada breakfast yang penuh variety! Kalau tengahari pulak, mereka ada choices of lunch yang ohsem jugak. Malam pun ada dishes yang menarik kalau kalau kita nak ada something to kunyah kunyah bersama sambil borak borak and lepak with friends.

 

 

❤️ ENVIRONMENT KEDAI YANG TENANG DAN OHSEM

 

Buat kerja di Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni memang syiok dan seronok. Kalau dah duduk, memang boleh bersungguh buat kerja dan tahu tahu dah berjam jam lamanya! Kat sini ada seat luar (kat tepi tu ada aisle-sort of untuk orang lalu lalang) dan of course seat yang kat dalam kedai.

 

Both pun best dan ada kelebihan masing masing. For me, kat dalam super syiok bila kita betul betul nak buat kerja dan fokus untuk siapkan satu persatu kerja kita. Sebab seat dalam kedai ada air-cond yang sejuk, bertiup sepoi sepoi bahasa. Dan aroma kopi semerbak berlegar legar kat udara tu… haihhh! Memang layan lah cerita dia!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

 

Untuk seat yang kat luar… although kat luar, kita akan masih rasa damai dan tenang sebenarnya. Sebab di setiap ceruk kat luar ni ada pokok pokok hijau dalam pasu yang memang purposely diletakkan kat situ untuk ambience yang segar kat luar.

 

So, whichever tempat yang kita nak decide nak duduk… ianya akan jadi pilihan yang okay dan seronok!

 

 

❤️ INTERNET AKSES YANG SUPERLAJU!

 

Macam kedai kopi berantai (baca: chain coffee shop) yang lain like Starbucks, Coffee Bean, San Fran, etc., Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni pun ada internet akses untuk setiap customer mereka. Dan internet akses mereka ni bukan standard cokia dan slow macam sesetengah kedai kopi yang cuma setakat asalkan ada! Tapi, internet akses mereka ni bersifat superstar gegiler sebab wehhhhh, laju wehhh Cik Lisa nak kata!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

My feveret Melbourne Iced Coffeeee!

 

Memang kalau duduk sini untuk buat kerja, berbaloi baloi lah ceritanya! Sebab kekadang bila Cik Lisa pi Starbucks tu… internet depa hampeh giler! And usually Cik Lisa guna hotspot iPhone sendiri… sebab kecewa dan patah hati dengan internet akses depa!

 

Dah lah kopi best, internet pun tip top class. Apa lagi yang kita nak, memang gerenti semua ada jugak!

 

Ohsem ke ohsem?

 

 

❤️ THE BEST BIT OF KEDAI TEPI

 

The syiok one is bila kita bukak kopi dan kita dapat unit kedai tepi. Sebab boleh ada seating kat luar sekali, bukan hanya limited kat dalam tu je kan actually? Kadang kadang, bila nak lepak dalam kumpulan yang besar, yang kat luar lagi selesa sebab boleh gelak kuat kuat huha huha!

 

Kadang kat dalam mungkin ada orang busy nak buat kerja, so kalau kita nak lepak reramai… nanti ganggu pulak mereka. So, bila adanya seating kat luar ni jugak, baru rasa seronok nak gelak ketawa dengan kawan kawan kita ni ye dak?

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Hot chocolate!

 

Macam Cik Lisa kata lah… kat luar pun tak kurang damainya jugak! Sebab ada pokok pokok hijau dan tenang, bak kata orang… sejuk mata memandang!

 

 

❤️ ADIK ADIK BARISTA YANG SUPER FRIENDLY

 

Kat sini, selain dari macam macam benda yang ada untuk minum, makan dan other things. Adik adik barista kat sini memang friendly especially kalau mereka cam lagi lagi muka awak yang datang melepak kat sini. Bila masing masing baik ngan kita, memang rasa macam satu keluarga.

 

Paling suweet muweet, bila mereka tahu awal awal lagi apa yang awak nak order lepas ni. Dah register kat kepala mereka apa drinks yang awak suka nak order. Senang cerita, tak payah pecah kepala pikir dan rambang mata nak order apa. Haha.

 

Esspresso Lab Taman Melawati

 

Ini antara benda yang Cik Lisa pun suka juga and antara benda yang kenapa Cik Lisa suka nau nauuu nak lepak kat sana. Little things made me happy. Haha. Mesti awak pun rasa macam tu juga. Kena try dulu, baru tahu ohsem giler sebenarnya!

 

 

 

KEDAI KOPI FEVERET DI TAMAN MELAWATI – BERAPA BINTANG BINTANG BERKERLIPAN DARI CIK LISA?

 

Bukan sebab owner dia adalah kawan Cik Lisa sendiri, tapi just because Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni memang dah buat Cik Lisa jatuh hati lagi dan lagi… Cik Lisa memang sudi sesangat nak vouch for this place over and over and over again… tanpa henti!

 

Therefore, kalau nak kirakan… Cik Lisa tanpa segan nak bagi bintang bintang berkerlipan yang banyak berkoyan koyan! haha. For me, kopi kat sini dah cukup ohsem untuk anak tekak Cik Lisa hari hari. My feveret would be their Melbourne Iced Coffee dan Iced Caramel Machiatto depa… any day, any time for sure!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Melbourne Iced Coffee!

 

Kalau tanya depa, memang everytime Cik Lisa datang sini… Cik Lisa memang order either dua ni. Sometimes, ada lah jugak Cik Lisa order hot drinks mereka… but knowing me, Cik Lisa memang prefer iced coffee mereka. To die for, I tell you!

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Pasta sedap!

 

Tapi tu lah dia… cemana nak cerita sebab tokleh bagi awak rasa. Kalau nak tahu, kena lah datang and check it out sendiri satu persatu! Then baru awak tahu how ohsem it is kopi kopi kat sini. Dan entah entah lepas ni… Esspresso Lab ni dah mula pikat hati awak tu satu hari nanti. Eh eh, and who knows dah jadi Kedai kopi Feveret Di Taman Melawati khas untuk awak datang hari hari. Sama macam Cik Lisa awak ni!

 

SKALA BINTANG BINTANG BERKERLIPAN DARI CIK LISA: 4/5

*Kenapa tak dapat 5/5 kalau dah suka beria ia? Sebab bila malam hari, kadang kadang Cik Lisa tak dapat seat sebab crowd penuh giler… so, kira kasi 4/5 je lah ceritanya. Haha. Lagi satu, bagi lah that extra 1 mark tu untuk reasonable doubt kononnya. Nanti bagi full marks kata Cik Lisa biased pulak kan? Haha. 

 

 

 

KEDAI KOPI FEVERET DI TAMAN MELAWATI – APA KATA CIK LISA?

 

So, dah berjela jela Cik Lisa pot pet tentang Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati ni… Cik Lisa harap awak akan jejak kaki ke Espresso Lab yang ohhh-soooo-ahhhh-mazingggg ni dan experience sendiri apa yang Cik Lisa dok suka sangat nak melepak kat sini.

 

Esspresso Lab Taman Melawati

Yayyyy! Yumsss!

 

Try all their coffees especially the ones yang Cik Lisa suka sangat nak minum hari hari ni. Pastu, cerita pulak kat Cik Lisa whether capai dak piawaian anak tekak awak tu actually.

 

Rata rata kengkawan Cik Lisa yang sememangnya coffee lover dah sahkan yang depa pun suka gilerrrr lepak sini hari hari… but who knows lepas ni awak pulak akan kata benda yang sama macam mereka ni?

 

Oooh. Dan mana tahu… one of these days, kita mungkin akan bersua muka di sini? Sebab most of the days, Cik Lisa ada je kat sini either buat kerja ke, berborak sakan dengan my girlfriends or duduk saja saja and enjoy my coffee on my own.

 

Okay, rasanya sampai sini saja entri pot pet Cik Lisa untuk hari ini. Cik Lisa harap awak sukakannya dan I’ll see you guys in my next entry, inshaALLAH.

 

Terima kasih dan assalamualaikum.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “Kedai Kopi Feveret Di Taman Melawati

    • CikLisaWangi Post author

      Hi Suliana! 😉

      Haha… tu lah. Memang ya pun. Tapi, kita kalau nak buat keje tak order sangat makanan,
      sebab takut masalah sama macam tu lah! Tokleh nak concentrate buat keje. Haha.

      Thanks drop by btw. Nanti pi lah try, then bitau kita apa awak rasa.
      And plis try the coffee too!

      Jumpa lagi!
      Mmmuahhs! xx

    • CikLisaWangi Post author

      Hi Noriza! 😉

      Thank you drop by kat entri ni. Ha’ah kan? Memang sedap jugak taww! But biasalah kan?
      Kedai kopi tak banyak food selection, tapi Cik Lisa rasa this is more than enough kot kan?

      Nanti try lah pastu cerita kat kita syiok ke takk okay?

      Jumpa lagi nanti.
      Take care Momma Vogue! Xx