Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On 2


Kadang kadang kita dengar orang asyik nak borak pasal Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On. Dalam movie ada, even dalam kartun pun ada juga! Ingat kartun Disney; Frozen kan bila ada soundtrack movie tu yang dok Let It Go, Let It Gooooo!  tu kan? So, malam ni Cik Lisa nak cerita sikit Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On?

*Kalau rasa lagi syiok nak tengok video Cik Lisa pot pet benda yang sama, boleh scroll lelaju kat bawah sini sebab Cik Lisa ada tepek live FB Cik Lisa petang tadi. 

 

 

Pot Pet Cik Lisa

Life seekor itik damai kan? Berenang happy je kan?

 

 

APA SEBENARNYA LET IT GO DAN MOVE ON – APA TU?

 

Ramai orang selalu dok confused from time to time actually tapi tak kurang jugak yang memang dah tahu dari awal awal lagi. Macam Cik Lisa selalu bitau setiap kali Cik Lisa pot pet benda serius camni… Cik Lisa bukanlah pakar motivasi. Apatah lagi doktor psikologi. None of the above.

 

Cik Lisa dulu ni dok kalut kira batu bata je kat construction site hari hari. Sekarang ni pulak, Cik Lisa menulis sekala sekali… pouring my heart out on papers (or web – maklumlah kita kan dalam dunia serba canggih sekarang ni! hahaha). 

 

But clearly bukan pot pet dari seorang pakar yang tahu serba serbi, but mainly semua ni berdasarkan life experience Cik Lisa sendiri. Dari situ datangnya hasil pot pet Cik Lisa selama ni yang Cik Lisa doa doakan ianya ada beri manfaat kat awak semua.

 

 

DUA KUPANG CIK LISA?

 

Dua kupang Cik Lisa: Apa Sebenarnya Let It Go dan Move On ni involved in any sort of relationships. Ianya adalah proses kita melepaskan sesuatu perhubungan. But sadly, bila orang dengar isu Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On ni… ramai dok keliru lagi. Mesti selalu nak refer only towards any love relationship, padahal tak semestinya kita nak refer dan generalized only to that particular segment sebenarnya.

 

Tips Happy

Dulu kat project site, suka naik atas building dan enjoy the scenery untuk hilangkan rasa stress di hati. Haha. Sekarang nak panjat apa?

 

Hubungan cinta, ya. Betul jugak ceritanya. Tapi, benda yang sama boleh jugak berlaku dalam hubungan kita dengan bisnes, hubungan kita dengan kawan lama, hubungan kita dengan teman sekerja and the list goes on and on and on. Tak semestinya hanya termaktub untuk hubungan cinta semata mata.

 

Pendek kata: hal ni boleh berlaku dalam mana mana perhubungan antara dua (atau lebih) basically. Bila kita memutuskan untuk hubungan tu berakhir dan kita melepaskannya. Haaa, gittew! Uish, deep pulak tetiba ya? Haha.

 

 

 

APA SEBENARNYA LET IT GO DAN MOVE ON – BILA KITA TAHU YANG KITA PATUT LAKUKANNYA?

 

Haaa, ni soklan femes setiap kali Cik Lisa diskas hal ni dengan kawan kawan dan teman sepermainan. Awal awal lagi Cik Lisa nak explain kat awak ni. Cik Lisa obviously bukanlah nenek kebayan yang ada bebola kaca, therefore I can’t predict the future! Haha. So, Cik Lisa takkan tahu jawapannya.

 

Cik Lisa Wangi

Nope, Cik Lisa tak ada magic ball. Haha.

 

Sama ada untuk masalah Cik Lisa sendiri atau untuk isu yang ada dalam diri awak tu. Kalau diri sendiri pun Cik Lisa tak tahu, apatah lagi untuk awak punya isu? Konfem lah makin tak tahu kan?

 

But one thing for sure: kita akan tahu bila kita patut Let It Go Dan Move On. Bila kita dah tak mampu nak tersenyum lagi dan tak ada langsung rasa happy dalam hati… that is the best time to Let It Go Dan Move On. Tapi, mind you… ni semua cuma based on dua kupang Cik Lisa sendiri tentang Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On taww!

 

 

 

APA SEBENARNYA LET IT GO DAN MOVE ON – KENAPA KITA KENA LAKUKANNYA?

 

Sebab kita sayang diri kita sendiri, sebab tu lah kita kena belajar untuk Let It Go Dan Move On bila waktunya dah tiba. Orang orang positif di luar sana mungkin akan mula kecam Cik Lisa lepas ni (who knows, kan?)… sebab perhaps ada yang akan challenge with sayings macam,

 

“Kita perlu sentiasa berada dalam keadaan yang positif sepanjang masa. Kena ada aura positif tu selalu dalam diri kita. Especially kalau kita nak berjaya!”

 

 

Yes, betul lah tu. Cik Lisa agree part yang itu. However, sepositif mana pun kita… kita kena belajar untuk berpijak di bumi yang nyata! Bukan positif setiap ketika although we knew from the very beginning that there is no way ada positif lagi dalam hal yang berlaku masa tu.

 

Pot Pet Cik Lisa

Budak kecik ni lagi syiok dari itik tadi. Mana ada masalah dia ni kan?

 

Dulu Cik Lisa pernah pot pet tentang ni dalam entri bertajuk Matlamat Dalam Kehidupan: Jangan Pernah GIVE UP! dan Adakah Psikologi Positif Penting Dalam Dunia Bisnes 

 

 

KENAPA KITA PERLU TIPU DIRI SENDIRI?

 

Sebab ni dah kira macam menipu diri sendiri. Bermuka muka… paling horror is that bukan lagi bermuka muka dengan orang lain tapi dengan diri kita sendiri?

 

Baik ke kita bila in a way, kita torture diri kita sendiri dengan tipu diri sendiri? Hidup dalam dunia fantasi semata mata nak kekal dalam aura positif yang kita dok rekacipta sendiri? Mula mula memang tak akan rasa apa apa lagi… but eventually? Apa yang akan jadi? Tak kemana mana jugak kita nanti.

 

Cik Lisa Wangi

Kita perlu belajar melepaskan!

 

Dan kalau nak masuk bab agama… ada ke mana mana agama yang kata untuk kita seksa diri sendiri?

 

Kalau relationship yang kita ada tu lebih kepada merosakkan emosi dan minda kita, best thing to do is to cecepat Let It Go Dan Move On. Lain lain orang mungkin akan berbeza rasa dalam hati mereka tentang Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On ni… tapi ianya takkan tersasar jauh dari maksud yang sebenarnya.

 

 

 

APA SEBENARNYA LET IT GO DAN MOVE ON – CEMANA KESAN DIA KAT KITA?

 

Sakit, memang sakit. Tapi, ianya untuk kebaikan diri sendiri juga nanti. Tipu lah kalau ada orang kata,

 

“Aku baru je Let It Go Dan Move On baru baru ni… aku rasa rilek je. Chill like tak ada hal lah! Happy macam bunny!”

 

 

Setiap perpisahan (be it dengan seseorang atau sesuatu perkara / benda yang kita sayang), clearly akan buat kita berjauh hati dan sedih, kecewa dan segala jenis rasa. But, percayalah yang one day kita akan bangkit juga dan inshaALLAH lebih baik dari siapa kita hari ini.

 

 

 

APA SEBENARNYA LET IT GO DAN MOVE ON – APA KATA CIK LISA?

 

Sampai sini saja pot pet Cik Lisa kali ni tentang Let It Go Dan Move On. Macam Cik Lisa dah pot pet (dalam petikan dan live FB as attached kat bawah ni), perit, sakit bila kita nak melepaskan sesuatu tu… tapi, if it is for our own good lakukannya. Sebab eventually, kita akan rasa lebih happy satu hari nanti. InshaALLAH.

 

 

Kalau rasa nak jadi happy atau kembalikan rasa happy dalam diri tu sekali lagi… why not cuba e-book Cik Lisa yang launched baru baru ni bertajuk, Jom Lompat Bintang With Me. Harga dia still RM10 buat masa ni dan Cik Lisa siap kongsi life experience Cik Lisa sendiri.

 

Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On

Dapatkan e-book pertama Cik Lisa taw!

 

Cik Lisa pun bukannya selalu happy dan riang ria begini… ada je moment moment Cik Lisa jatuh, tersadung, terlepek atas lantai jugak actually, sebab kita semua kan manusia biasa dan kita semua jugak beremosi.

 

Okay, tu je for now dan Cik Lisa doakan yang baik baik untuk awak semua hendaknya. Terima kasih sudi baca pot pet Cik Lisa hari ni dan I’ll see you guys soon in my next entry, inshaALLAH.

 

Bye.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Apa Sebenarnya Let It Go Dan Move On

  • adzril

    ini petikan dari arya dewandra.

    Kalo anda kebelet kentut, lebih nyaman mana menahan kentut atau melepaskan kentut? Kalo anda kebelet ngising lebih nyaman mana saat menahan eek atau saat melepaskan eek? Kalo anda bernafas lebih nyaman mana saat menahan nafas atau saat melepaskan nafas? Kalo anda berhubungan sex dengan pasangan lebih nyaman mana saat ‘menahan’ atau saat ‘keluar’ ?

    Terbukti kan menahan sesuatu itu membuat hati kita tidak nyaman, sebaliknya melepaskan itu membuat hati kita sangat nyaman karena melepaskan adalah kunci dari puncak kenikmatan.

    Nah sekarang, dalam hidup lebih sering mana? menahan HARTA atau melepaskan harta? Kebanyakan orang kalo sudah menerima sesuatu mereka ingin menahannya secara berlebihan karena merasa keenakan dengan sesuatu yang dia tahan itu. Contohnya seseorang yang sudah menerima harta, mereka selalu ingin menahan hartanya berlama lama,sudah keenakan dan enggan melepaskannya, bahasa belandanya KEMARUK. Padahal mereka sebenarnya tau segala sesuatu jika tertahan akan berdampak tidak baik. Untuk itu jadi manusia jangan pelit, jangan perhitungan, jangan kemaruk,belajarlah melepaskan harta dengan membelanjakannya untuk sedekah rutin setiap bulan,belanjakan harta untuk menuntut ilmu, belajarlah menghilangkan hobi menawar harga, dsb.
    Kalo kita tidak belajar dari sekarang untuk melepaskan harta saya jamin suatu saat hidup kita akan dibuat tidak nyaman dan menderita oleh harta kita sendiri.

    Kehidupan pada hakekatnya adalah belajar melepaskan sesuatu, karena suatu saat di penghujung hidup nanti kita akan melepaskan sesuatu yang jika hati ini tidak ikhlas melepaskannya akan teramat sangat sakit rasanya.

    • CikLisaWangi Post author

      Betul tu Adzril.

      Wah panjang sungguh komen kali ni kat entri Cik Lisa?
      Terima kasih sebab sudi nak tulis as such.

      Betul because sometimes (atau most of the time?) kita selalu dok ingat kita dah
      berjaya untuk let it go dan move on, tapi bila dalam hati masih rasa sakit dan horror giler…
      Then only we knew that “placebo effect” je rupa rupanya selama ni.

      Dok acah acah rasa dah berjaya tapi sebenarnya masih di takuk lama!

      It happens, suka atau tidak. Paling worst is sebenarnya kalau kita tak belajar cara
      nak lepaskannya lagi… itu yang akan jadikan kita lebih huru hara sat lagi. Sebab we have to
      go back to square one and surely it’s NOT SO MUCH FUN, kan?

      Nanti singgah lagi ya?

      Tata for now. 🙂