Single Itu Indah Tapi… 4


Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila… dapat wedding invitation untuk bawak partner datang sama! Haha. Seriously, this is not funny really. But in fact, inilah satu satunya yang buat Cik Lisa rasa stressnya homaigoddd macam nak giler!
 .
 .
.
.
.

Wedding Ni Ada Musimnya

.
Luckily, wedding ni bermusim. So, bukan lah setiap bulan kita akan dapat invitation merata rata. It’s either cuti sekolah or sometimes hari raya or seangkatan dengannya, which is still acceptable lah kan rasa rasanya?
.
.
Kalau invitation yang ada buffet set bawah khemah dan makan lauk kawah, I am still okay with it and langsung tak ada masalah. But sekali sekala dapat jemputan yang bukan buffet tapi jenis yang duduk sopan sopan?
.
.
Homai homai and homaigoddd! Inilah yang buat hati Cik Lisa dup dap dup dap tak henti henti. Sebab these sort of invitations lah yang buat Cik Lisa nak kata yang Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila dapat kad kawen tu lah weh!
.
.
.
.

Single Itu Indah Tapi?

.
In any other days, I wouldn’t mind being single. Although, especially when an adult at the age of 37 this year (2018) like me is single, ramai nau nauuu kepochis out there yang sakan sungguh dok tanya bila lagi, bila lagi. Eh eh, kau ni. Memanglah ingat kita ni doa doa suh jadi single sampai mati? Pfftt. Haha.
.
.
Lepas tu, kepochis ni ada banyak rupa sebenarnya.
.
.
 Ada yang jenis sopan sikit, so dia malu malu nak bertanya. Acah acah malu tapi mahu gittew! Kira bila bertanya, ada lah kias kias sikit ceritanya. Sopan lettew! Ada pulak another, jenis yang langsung tak bersopan kisahnya! Suka hati dia je nak tala and takdak boundaries punya type. Alaah, all those super kepochis lah, sapa lagi kan?
.
.
Tak kisah jenis mana pun mereka, usually Cik Lisa okay je. Tak amik pusing pun apa mereka nak kata. And I am actually happy just being me. Single pun syiok, tak ada komitmen untuk orang lain. In fact, cuba baca kat artikel ni tentang 30 Reasons It’s Okay To Be Single At 30 (And Beyond)
.
.
Tu yang Cik Lisa dok kata, Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila dapat wedding invitation tu lah!
.
.
.
.

Keyakinan Diri Ke Laut Ke?

.
Kalau rasa yakin untuk tak berpasangan, kenapa nak rasa cuak bila kena pi wedding tu sebenarnya? Takkan dan dan tu nak kata Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila dapat sekeping kad kawen tu je? Takkan hanya kerana sekeping kad tu je dah mampu nak buat keyakinan diri ke laut? Reallyyyy?
.
Delima Perempuan Single
.
.
It’s not about the card. It’s about the typical perception dari orang lain kat wedding tu actually. Regardless betapa yakin pun kita di hari bahagia kawan kita tu nanti, konfem kita akan rasa sekecil kecil makhluk di bumi ni.
.
.
Nak tahu kenapa?
.
.
.
.

Terkedip Kedip Sorang Kat Meja 10 Orang?

.
Seated and served dinner akan ada at least 10 orang kat meja. Majlis yang beradab camni doesn’t allow us to mingle with the rest of the guests tapi cuma those ones yang ada di meja kita. If everyone else datang dengan partner mereka, most probably meja tu mungkin ada 9 orang je?
.
.
Delima Perempuan Single

Credit: Pexels

.
.
Or else, ada another chap yang tak ada partner juga? Kalau gittew takpe, tapi kalau orang tu is the uncle of the groom yang tak berapa nak boleh berbual mesra? Or just some randomer yang tak berapa nak boleh ngam dengan kita?
.
.
Kau rasa? How awkward the situation is going to be?
.
.
And bila dah selesai makan beria, bukannya kita boleh balik sesuka hati kita. Nak kena ikut jadual aturcara, bukan boleh redah selamba gittew jer. So, logik dak bila Cik Lisa nak kata yang Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila munculnya kad kawen dalam sampul surat tu tetiba?!
.
.
Logik kan?
.
.
.
.

Kalau Ada Servis Plus One Untuk Ke Wedding Syiok Kan?

 .
Then, it came to my mind…
 .
 .
“Kalaulah ada servis plus one untuk ke wedding, well I am sorted baybehhh!”
 .
 .
 .
Haha. Kot kot lah ada orang buat servis untuk jadi a day partner kan? So, boleh lah ajak teman pi wedding sesapa. Tak ada lah rasa awkward nak duduk sorang sorang kat meja dengan entah sapa sapa! Kalau dia letak kita semeja dengan kawan kawan kita, tak apa lah jugak ye dak? But kalau tak? Mau tak tercangak cangak tak kena tempat?
.
.
Delima Perempuan Single

Credit: Disney Parks

.
.
But seriously, kalau betul ada servis yang macam ni kan… Cik Lisa rasa boleh lah Cik Lisa scratch off the statement Single Itu Indah Tapi semuanya berubah bila dapat wedding invitation tu lagi kan? Sebab hari tu Cik Lisa pun ada baca another article tentang hal ni di Five Things You Discover When Suddenly You Become Single In Your 30s Or 40s
.
.
And I think it’s pretty cool to be single, at least until we have found the one yang inshaALLAH sememangnya jodoh kita kannn? Dan bukannya kalut nak kawen just because semua orang pun kawen? What do you think? Jom kongsi cerita dengan Cik Lisa tentang apa yang awak rasa, okay?
.
.
Anyway, terima kasih untuk sudi singgah dan sudi baca. Nanti Cik Lisa sambung bercerita lagi ya?
.
Assalamualaikum.
.
.
Nota kaki: Don’t mind the dots in between ya? WordPress saja nak cari pasai dengan Cik Lisa hari ni kot? I’m facing some serious spacing issues tetiba. Haha. Hence, the dots come to life! Xx

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “Single Itu Indah Tapi…