5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa 1


Dalam pada tak sedar, dah nak masuk hari ke-11 (27 Mei 2018) kita berpuasa tahun ni. Pejam celik, pejam celik… tahu tahu dah lebih seminggu! So, Ramadhan awak kali ni apa cerita? Ada rasa letih yang beria ia? Otherwise, mengantuk sepanjang masa dan produktiviti kerja merudum tak terkira? As a matter of fact, Cik Lisa akui Cik Lisa pun ada rasa yang sama! Sebab tu hari ni Cik Lisa nak kongsi 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa.

 

Nak tahu tak?

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

 

5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa

 

Typically, bila masuk jer bulan puasa, terutamanya pada minggu pertama… homaigoddd! Memang tak tahu nak kata apa! Kalau sebelum tu kitalah HERO. Buat kerja pun laju jer selalu. But, asal masuk je bulan puasa… masing masing terus terlepek lesu. Mengantuk mata tu toksah nak cerita lah! Usually, bila masuk je jam 11 pagi, berusaha gigih lah kita dok tahan ke mata!

 

Ngantuk weh!

 

But, bagi Cik Lisa sendiri… is in between pukul 11 pagi sampai 2 petang. Ini lah waktu yang paling mencabar jiwa dan minda! Masa ni lah rasa paling tak tentu hala! Kekadang tu susah nau nauuu rasanya nak concentrate buat kerja. Kalau boleh, rasa nak tidur terus atas meja! Horror giler!

 

Anyway, kalau awak ada perasaan yang sama macam Cik Lisa ni jugak, ha… tak apa! Let us sesama seppp sikit! Since kita obviously dah boleh jadi geng sleepyhead! Kita serupa nampaknya. Just so you know, I know how you feel! But, awak tak perlu risau taww! Since hari ni Cik Lisa nak kongsi cara cara untuk kita atasinya sesama. Having said that, apa kata jom kita sesama baca apa itu 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa.

 

So, awak dah sedia???

 

 

Jangan Jadi Ular Sawa

 

Hence, bila azan Maghrib dah berkumandang, kita lah paling riang! Maklumlah, dah boleh mula makan lepas berlapar seharian. Petang tadi pun dah seronok shopping sakan kan di Pasar Ramadhan? Segala macam jenis kuih muih dah bersusun kat meja! Jadi, apa lagi? Hati dok dum dam dum dam rasa gumbira. Nak makan lah katakan!

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

 

Chuppp! Sebaiknya, bila kita nak berbuka… kita patut makan berpada pada. But, tokleh nak ikut nafsu kita semata mata. Especially, bila kita nak makan tu pun, hoihhh mestilah kena makan pelan pelan. Tak elok untuk kita melahap makanan dengan mengikut perasaan. Lagipun, tak baik untuk sistem pencernaan.

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

Kalau dah bertingkat gittew, tak tahu nak kata apa!

Yelah, cuba bayangkan.

 

Elok elok perut kita dok relax seharian sebab tak ada masuk makanan. Tapi, bila masuk je waktu senja… beria ia makanan masuk bertimpa timpa? Rasa rasanya, cemana agaknya keadaan “dia” (perut dan sistem usus)? Tak sangkut ke? Overload dengan makanan yang tak henti henti sebab kita dok rakus menjamu selera macam ular sawa?

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

Cik Lisa dan makanan tokleh dipisahkan!

 

But, apa cerita bila kita dah selesai makan segala macam benda. Sebab perut dah penuh beria, masa tu jugak lah kita terlepek tak bertenaga! Sebijik macam seekor ular sawa! Kalau dah kenyang gittew, acaner nak berterawih pulak lepas tu?

 

So, antara 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa adalah… sila jangan jadi ular sawa sewaktu berbuka okeh? Cik Lisa suka artikel ni: Why You Eat Too Much… and What Can Help.

 

 

Elak Minum Kopi Atau Teh

 

Awak tahu tak?

 

Kopi dan teh adalah minuman yang mengandungi kafein. Memang tak ada kajian saintifik yang kata minuman berkafein boleh buat kita dahaga di bulan Ramadhan. However, it has been said that caffeinated drinks have mild diuretic effect. Maksudnya, minuman berkafein buat kita rasa nak pi toilet lagi dan lagi dan lagi. Eventually, air pun di flush keluar dari badan. Tak percaya, boleh baca details kat sini: Healthy Lifestyle

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

 

So, kurang lah kandungan air dalam badan. Sebab tu kita cepat rasa letih dan tak bertenaga. Jadi, untuk elak rasa sebegitu… seeloknya kita kurangkan atau stop kejap untuk minum kopi or teh di bulan puasa ni. Cik Lisa ni sendiri, malam ni baru first time minum kopi sejak kita mula berpuasa hari tu actually.

 

Terkejut kan? Kan Cik Lisa ni kalau dengan kopi tu tokleh nak dipisahkan? Haha. But this time around, Cik Lisa cuba jugak akhirnya and alhamdulillah, badan rasa segar dan nyaman. Cuma first few days off coffee tu, haihhh! Sumpah rasa nak terlepek nyenyak kat meja ofis sebenarnya! Haha.

 

But, kalau awak nak Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa, elok cuba tip ni sebab ni adalah antara 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa. It works! Cuba lah!

 

 

Minum Air Kosong

 

Ini memang susah untuk semua rasa rasanya! Haha. Last time, I had the same issues jugak sebenarnya. Nak minum air kosong tu, susahnya ya amat! Cik Lisa sendiri struggle dengan hal ni actually. But luckily, Cik Lisa dah mula insof dan mula sukakan air kosong tawww!

 

So, kalau awak pun ada masalah yang sama… boleh follow tips Cik Lisa di entri blog bertajuk Tips Minum Air Kosong okeh? InshaALLAH kalau Cik Lisa boleh, kenapa awak tak kan?

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

Tembikai pun is another source of water untuk badan kita.

 

So, kenapa kita kena minum air kosong ni ya? Sebabnya, antara faktor kita rasa letih dan tak bertenaga adalah kerana kurangnya air dalam badan kita. Sebab tu kita rasa lesu dan tak bermaya. Tapi, lain ceritanya kalau air dalam badan kita cukup sentiasa.

 

Obviously, lepas ni… sila rajinkan diri untuk minum air kosong okay? Sebab ia adalah antara 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa. Or else, macam Cik Lisa sendiri… di bulan puasa ni, Cik Lisa minum Performance Orange Shaklee. Sebab ni pun antara minuman yang bantu Cik Lisa kekal cergas dan bertenaga di bulan puasa. So, that’s why Cik Lisa ceria dan riang ria jer setiap ketika! Haha.

 

 

Tidur Yang Cukup

 

Dah lah puasa seharian, lepas berbuka tu… kita ke masjid pula untuk berterawih kan? Then, nak kena bangun sahur pulak tu. Dok kira kira… aduhai. Berapa jam lah sangat kita sempat nak lelap mata akhirnya? Berapa ramai agaknya yang setuju dengan kisah ni? Mostly, kita semua rasa yang sama. Kan?

 

So, itulah sebabnya kita kena pandai jaga masa. Lebih lebih lagi waktu bulan puasa. Out of that many things yang kita buat bulan ni, cemana sekalipun kita patut pandai pandai bahagikan waktu sama rata. Kalau dah tahu lepas terawih tu kita dah rasa penat dan ngantuk mata, sapa suruh pi tengok tv sampai dua tiga pagi? Sah sah lah esok tu bertungkus lumus nak tahan ngantuk yang beria ia!

 

Also, antara sebab kita rasa tak bertenaga di siang hari tu sebab ni lah actually! Kita kurang waktu tidur malam… so badan kita rasa tak kuat nak bertahan. Rasa letih sepanjang masa sebab tak ada rehat yang cukup sebenarnya. Artikel Sleep and Tiredness ni pun ada cerita lengkap kenapa kita perlu tidur yang cukup.

 

As a result, lesu dan tak kuat lah kita kat ofis tu akhirnya! Jadi, apa kata lepas ni… bila badan kasi signal letih lepas terawih; please cepat cepat tidur so senang nak bangun sahur lepas tu tawww? InshaALLAH badan kita akan cergas esok hari since tidur yang cukup pun antara Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa.

 

 

Fokus Kerja Atau Study

 

Ironically, memang susah nak fokus kerja atau study kan? Especially, bila jam berdetik pukul 11 pagi. Masa tu jugak lah perut nak nyanyi, keroncong sakan! Itu bukan perkara asing lagi kan?

 

Awak setuju tak?

 

But, if we set our mind to other things rather than pikir perut lapar… inshaALLAH boleh berjaya! Cuba lepas ni awak fokus pada kerja yang nak kena buat. Or perhaps, to all the assignments that you need to finish up. Toksah gatai nak dok melayan perasaan sambil perut krook krakkk bunyi minta diisi.

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

Perut lapar susah nak fokus kan? Photo credit: Animal Jam Clan

 

First of all, kalau kita dok pikir pasal perut lapar… haihh semua kerja tak ke mana. Consequently, cepat jer kita hilang fokus terus lepas tu kan? Either kerja atau study, benda yang sama mesti jadi. So, sebab tu Cik Lisa nak ajak awak sama sama… kita ubah cara minda kita di bulan puasa kali ni. Kalau awak cuba divert attention tu kat kerja, eh… kejap je dah masuk waktu berbuka taww!

 

So, lepas ni let us all together fokus pada kerja atau study kita okeh? And ni adalah tips yang terakhir Cik Lisa nak kongsi kat awak hari ni. Antara 5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa, inshaALLAH. Also, benda ni tak susah pun. Nanti awak cuba dulu okay?

 

 

Ramadhan Cik Lisa Kali Ini

 

Like, seriously… Cik Lisa sendiri alami benda yang serupa. My first week is almost same to yours. Similarly, Cik Lisa pun mengantuk and ada je moment rasa nak tidur jer atas meja! Obviously, it is not easy untuk menhadapi hari hari macam ni. Kekadang tu, bila perut kosong… then, air pun tak cukup dalam badan kan? Because of that, emosi pun kekadang ke laut! Kannn?

 

Tips Elak Letih Di Bulan Puasa

Family gathering is always good.

 

Because of that, produktiviti kat ofis pun jatuh merudum. Tak syiok lah gittew kan? Takkan lah sebab bulan Ramadhan jer, prestasi kita merosot?

 

Hence, let’s change it this time around! Instead, kita cuba amalkan 5 Tips Untuk kekal Bertenaga Di Bulan Puasa ni. While kita berpuasa dan beramal di bulan baik ni, kita sesama jugak naikkan prestasi diri kita sendiri. Regardless, awak tu masih seorang student or seseorang yang sudah pun bekerja… sama sama kita cuba usahakannya?

 

So, awak rasa boleh ke boleh?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa